
Ingenting er som en god, britisk film. Nå sist ute på markedet kom krigsfilmen “Dunkirk” som umiddelbart ble en tidløs klassiker om britenes evakuering fra Dunquerke. Filmen legger seg bare inn i mengden av solide kvalitetsfilmer fra den britiske øya. Og historien er lang, med både gode filmer og gode skuespillere. De fleste har sett filmer som “Love Actually”, “Snatch”, “Shaun of the Dead”, “Trainspotting” og Monty Pythons elleville “Life of Brian” som til og med var sensurert for visning i Norge en stund. Uansett hva du er på jakt etter, finner du de beste filmene i enhver sjanger.
Noe med krigen som fenger
krigsfilmer spesielt fenger publikum, og da særlig britiske filmer som har det som tema. I motsetning til Hollywood som fokuserer veldig på den heroiske helten med et flagg drapert rundt seg, spiller britiske krigsfilmer mer på tørr humor og et velskrevet manus som er så historisk korrekt som mulig. Dette ser ut til å være en egen oppskrift som fenger folk nok til å gå på kino eller kjøpe filmene med seg hjem. Krigsfilmer fenger nok fordi det er såpass vanskelig og hard historie som vi bærer med oss og stadig nye generasjoner ser ut til å oppdage nettopp dette. Antagligvis er det action kombinert med historie som ser ut til å fungere som et fluepapir på publikum. Her er britene i særskilt egen klasse når det kommer til kvalitet.
En krig som forandret generasjoner
Det må ikke være tvil om at andre verdenskrig spesielt forandret generasjoner. Det er den ultimate ødeleggelseskrigen med bombing av hele byer som ble lagt i grus på begge sider. sko, klær og hjelmer ble utviklet spesielt for soldater som i dag er allemannseie i form av fjellsko og annet nyttig utstyr. Alt med den siste verdenskrigen endret oss – teknologisk og mentalt. Europa fikk sin union som skule sørge for at europeerne aldri mer skulle løfte våpen mot hverandre, mens romkappløpet mellom øst og vest definerte hvor langt framme man var i avansert teknologi. Den dag i dag nyter vi godt av oppfinnelser som ble startet under krigen, for eksempel GPS. Heldigvis lager man fortsatt filmer slik at vi kan lære av historien.