Formel 1 som motorsport

by:
Tags :
Category :Motorsport

 

Formel 1 er den motorsporten som omhandler mest penger. Dette er en veldig krevende idrett som går ut på at man kjører spesialdesignede biler i veldig høy hastighet på bane. Disse bilene kjører over 370 kilometer per time. Sjåførene blir utsatt for veldig høyt press på kroppen i svingene. De blir også utsatt for veldig brå bevegelser, spesielt hvis de krasjer.

Formel 1 er navnet på den høyeste klassen som reguleres av det internasjonale bilsportforbundet. Sjåførene reguleres streng og bilene må bygges etter veldig spesifikke regler. Det er noen få bilmerker som deltaer i dette da det koster veldig mye å være med i mannskap, redskap og biler. Alle disse reguleringene kalles fomler.

Formel 1 sjåførene kjøres mange enkel løp. Vinner man disse så vinner man hele greia. Disse enkelt løpene heter Grand Prix. Løpene er kjempegodt dekt og over 400 millioner på verdensbasis ser denne sporten. Den er også den mest dekkede motorsporten på TV i Norge.

Formel 1 bilene har en sjåfør. Sjåføren har sete sitt foran motoren. En bil kan ikke veie mer enn 702 kilo. Dette inkluderes sjåføren men da teller man ikke med bensin. Man prøver derfor å lage en veldig lett bil for så å plassere vekten lavt for å holde tyngepunktet lavt. Produsentene av bilene bygger vinger på bilene og rundt omkring på de for å holde bilene så lavt som mulig. Disse vingene presser bilen ned når man kjører fort. Dette hjelper litt på i svinger.

Dekk har også mye å si for løpene. Det er derfor stor fokus på hvordan dekkene lages, at man ikke har spor i de og hvem som lager dekkene. Dette forandres nå og da.