Yngre stjerner fram på motorveien!

by:
Tags :
Category :Ymse

Norge hevder seg i flere sporter, kanskje først og fremst på vinteren, men Formel 1 har aldri vært én av dem. Nå begynner vi imidlertid å ane konturene av Norges første Formel 1-stjerne, i bare 14 år gamle Dennis Hauger fra Aurskog i Akershus. Han er nylig tatt under vingen av tidligere Formel 1-fører Helmut Marko som er ansvarlig for å finne nye talenter for sponsor Red Bull. Helmut forklarer at Dennis vant hans og Red Bulls oppmerksomhet ved å utmerke seg i Go-Kart. I 2016 vant han det tyske juniormesterskapet, og han imponerte også ved flere anledninger i EM i 2017. Men steget fra Go-kart til Formel 1 er lang. Så hvordan begynner man egentlig som Formel 1-sjåfør? Som i alle sporter og profesjoner begynner man med noe enklere og jobber seg opp. Dennis sitt første steg vil være å kjøre i det britiske Formel 4-mesterskapet som finner sted i 2018. Om dette går bra vil han ha en god sjanse til å gradvis jobbe seg oppover.

Hypermoderne teknikk og høy kompetanse

Så hva er egentlig Formel 1, og hvorfor benyttes disse spesielle bilene fremfor vanlige biler? “Formel” står ikke for en bestemt type drivstoff, som noen antar, men er en samling regler som til sammen utgjør hvordan sporten skal utøves. Disse ble utformet allerede på 1920-tallet når sporten var i sin spede begynnelse, men flere organisasjoner hadde vanskeligheter med å bli helt enige, og da krigen kom ledet det til at et internasjonalt regelverk ble anerkjent først i 1947. I dag er bilene blant det mest teknisk imponerende vi finner i motorbransjen. Det gjelder ikke bare å ha høy akselerasjon og toppfart. Bilen skal tåle store påkjenninger, dekkene må ha rett friksjon for å takle fart og svinger, karosseriet må sikre sjåføren ved en ulykke og i tillegg trengs det et helt team rundt sjåføren både før, under og etter racet. Bilene koster millioner av euro (å ta et billån dekker dessverre bare en svært liten del av investeringen!), og det legges stor tillit til sjåføren og teamet rundt for å ivareta den investeringen. Selve racet er foruten det tekniske også et resultat av måneder med strategisk planlegging.

Stadig økende profil

Formel 1 var opprinnelig en nisjésport for de som var spesielt interesserte i motor, men over noen tiår vokste den i popularitet. Berne Ecclestone er ofte gitt æren for dette. Den økende interessen betyr også mer penger i forbindelse med arrangementer og sponsing, som igjen leder til økte investeringer i bilene og i dag er det en av verdens mest lukrative sporter både for arrangører og for de involverte. Noen av verdens best betalte idrettsstjerner er Formel 1-sjåfører, og knapt noen sport koster så mye å bedrive. Racene har blitt store folkefester, ofte arrangert sammen med kjendisfester, konserter og annen underholdning, som man så i Abu Dhabi i 2016. Vil du ta del i Formel 1-eventyret? 2017-arrangementet i Abu Dhabi er ferdig, men du kan søke om lån hos sambla og skaffe deg en plass i VIP-losjen for 2018! Arrangementet er en miks av sitrende spenning, optimisme, underholdning og fest, og vel verdt turen!